Proton di Afrika Selatan – rangkaian penuh alat ganti sudah tersedia menerusi 17 cawangan pengedar Leave a comment


Seperti yang sudah kami laporkan minggu lalu, Proton kini sudahpun bertapak semula di pasaran Afrika Selatan selepas 10-tahun tidak mengeksport kenderaan ke negara berkenaan. Menerusi kenyataan media yang baru sahaja dikeluarkan, wakil Proton di Afrika Selatan, Combined Motor Holdings (CMH) menyatakan bahawa mereka telahpun bersiap sedia dengan rangkaian pengedaran yang lengkap dengan servis selepas jualan.

“Apabila jenama Proton terbuka untuk pengedaran, CMH mengambil peluang atas beberapa sebab, terutamanya kerana kami mendapati terdapat jurang dalam pasaran SUV yang berkualiti pada harga yang berpatutan. Terdapat banyak jenama mewah yang menjual SUV di Afrika Selatan, tetapi kebanyakannya tidak mampu dimiliki oleh pembeli kereta biasa di sini,” kata Jebb McIntosh ketika majlis pelancaran jenama tersebut berlangsung di sana.

“Rancangan kami adalah menyediakan 25 pengedar dalam tempoh enam bulan. Sebanyak 17 cawangan pengedar telah pun menjalani latihan jualan dan teknikal. Rangkaian penuh alat ganti juga sudah tersedia di pusat pengedaran kami. Ini bermakna pelanggan kami boleh membeli kenderaan ini dengan yakin,” tambahnya lagi.

Buat masa sekarang, dua buah model SUV Proton ditawarkan di Afrika Selatan iaitu X50 dan X70 – kedua-duanya adalah model CBU dari Tanjung Malim, Perak, Malaysia.

Tidak dinyatakan berapa harga untuk kedua-dua model itu dalam kenyataan rasmi yang dikeluarkan hari ini, namun dalam laporan kami sebelum ini berdasarkan berita portal automotif Afrika Selatan, Cars.co.za telah menyatakan dengan lengkap varian dan harga jualan SUV segmen-B dan segmen-C Proton itu di sana.

Untuk X50 di Afrika Selatan, ia ditawarkan dalam empat varian, bermula varian asas Standard dijual pada harga Rand 449,900 (RM117k), Luxury pada harga R 499,900 (RM130k), Executive pada harga R 535,900 (RM139k) dan varian tertinggi Premium T-GDI berharga R 579,900 (RM150k).

Tiga varian lebih rendah untuk Proton X50 ini dijana oleh enjin 1.5 liter tiga-silinder turbo dengan sistem suntikan bahan api pelbagai titik (MPI), menghasilkan kuasa 150 PS dan tork maksima 226 Nm. Manakala varian tertinggi menerima enjin 1.5 liter tiga-silinder turbo dengan sistem suntikan bahan api terus (T-GDI) menghasilkan kuasa 177 PS dan tork maksima 255 Nm.

Bagi model X50 1.5 Standard, ia menampilkan perincian seperti empat-beg udara, rim aloi 17-inci, lampu hadapan LED, upholsteri fabrik, dan skrin 8-inci untuk sistem infotainmen yang datang bersama kamera undur. Model X50 Luxury pula tampil dengan lampu hadapan automatik, lampu kabus, roda stereng balutan kulit dan upholsteri leatherette.

Beralih ke varian 1.5 Executive, ia datang dengan rim aloi 18-inci, skrin infotainmen 10-inci bersama kamera 360-darjah, dan sistem pemantau tekanan angin tayar. Manakala varian paling tinggi 1.5 T-GDI Premium pula ditambah dengan sistem bantuan pemanduan keselamatan, bumbung panaromik dan juga warna badan dua-tona dengan bumbung berwarna hitam.

Melihat spesifikasi yang disiarkan ini, varian Standard, Luxury dan Executive X50 pasaran Afrika Selatan ini sama dengan varian Standard, Executive dan Premium di Malaysia, manakala varian Premium di Afrika Selatan pula sama dengan varian Flagship di Malaysia.

Untuk X70 pula, ia juga ditawarkan dalam empat varian di Afrika Selatan iaitu Standard 2WD dijual pada harga bermula R 529,900 (RM137k), Executive 2WD berharga R 579,900 (RM150k), Executive 4WD berharga R 629,900 (RM145k) dan varian tertinggi Premium 2WD berharga R 639,900 (RM163k).

Kesemua varian X70 pasaran Afrika Selatan ini hanya dijana oleh enjin 1.5 liter T-GDI berkuasa 177 PS/255 Nm, tanpa pilihan varian yang dijana oleh enjin 1.8 T-GDI seperti pasaran Malaysia.

Varian X70 Standard diberikan lampu hadapan halogen, rim aloi 17-inci, upholsteri fabrik, sistem infotainmen dengan skrin sesentuh lapan-inci, enam pembesar suara, sistem penyegar udara dan juga enam-beg udara. Model X70 Executive pula menerima lampu hadapan LED bersama lampu nyalaan siang, rim aloi 18-inci, pintu tailgate elektrik, upholsteri leatherette, tempat duduk pemandu larasan elektrik, lapan pembesar suara dan kamera 360-darjah.

Untuk model Executive AWD, ia bukan sahaja menerima sistem pacuan semua roda, malah ditambah dengan sistem bantuan pemanduan, sistem pemantau tekanan angin tayar, rim aloi 19-inci, upholsteri kulit Nappa, bersama sistem bunyi yang diberikan sembilan pembesar suara termasuk amplifier dan subwoofer. Manakala varian tertinggi X70 Premium pula ditambah dengan bumbung panaromik.

Bagi Proton di Malaysia, jualan eksport kekal sebagai bahagian penting dalam rancangan perniagaannya untuk mengeksploitasi potensi tersembunyi dalam pasaran antarabangsa, sesuai dengan sasaran yang disebutkan sebelum ini iaitu menjadi jenama automotif terkemuka di rantau ini. Dan dalam masa yang sama Proton cuba merebut semula bahagian pasaran dalam pasaran automotif tempatan.

????????????????????????????????????

Untuk tahun 2022, jualan eksport pada akhir bulan Ogos berjumlah 4,040 unit, meningkat sebanyak 33.9% berbanding dengan jumlah jualan bagi tahun 2021. Dengan penambahan Afrika Selatan dalam senarai pasaran eksport, Proton berharap dapat menamatkan tahun ini dengan peratusan pertumbuhan yang lebih tinggi.

“Proton sedang giat mengembangkan jualan eksport kerana kami percaya ia adalah salah satu tonggak kepada peningkatan jumlah keseluruhan kami. Terdapat banyak potensi untuk pertumbuhan dalam pasaran antarabangsa, bukan sahaja untuk jenama Proton tetapi untuk industri automotif tempatan juga,” kata naib CEO Proton, Roslan Abdullah.

“Oleh itu, kami ingin bertapak kukuh sementara pasaran ini masih boleh diakses. Matlamat kami adalah untuk mencapai 6,000 jualan eksport tahun ini dan sementara kami yakin mencapai matlamat ini, kami mesti gigih berusaha untuk mengenal pasti rakan kongsi yang sesuai untuk memasuki lebih banyak negara bagi mencapai matlamat yang lebih besar pada masa hadapan,” tambahnya lagi.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *