Projek pengangkutan awam di Malaysia masih ikut jadual, tak terkesan oleh nilai ringgit yang menyusut Leave a comment


Kerajaan memaklumkan bahawa semua projek pengangkutan awam yang sedang berjalan, termasuk East Coast Rail Link (ECRL), tidak terkesan dengan nilai ringgit yang semakin lemah dan mengikut jadual seperti yang dirancang.

Menurut Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong, kos yang terlibat dalam kontrak berkaitan telah ditetapkan dari awal, jadi nilai semasa ringgit tidak akan memberi kesan ketara ke atas semua projek berkenaan, lapor The Star.

Beliau memaklumkan, projek ECRL kini sudah lebih daripada 30% di dalam pembangunannya, dan mengikut jadual untuk mencapai 37% menjelang hujung tahun ini dan menepati tarikh dijangka siap pada 1 Jan 2027. Beliau menambah, ada 1,076 tapak projek pelbagai saiz dalam ECRL yang sedang berjalan dalam masa sama.

Wee juga berkata projek pengangkutan awam seperti MRT3 Circle Line, yang masih dalam proses penilaian tender, serta projek landasan berkembar elektrik Gemas-Johor Bahru dan Sistem Transit Rapid Johor Bahru-Singpapura (RTS) Link juga sedang berjalan.

“RTS ketika ini sudah 20% seiap. Saya akan bertemu dengan kerajaan Singapura dalam masa terdekat untuk berbincang berkenaan masalah teknikal projek berkenaan. Perkara yang berada di bawah perjanjian dua hala projek itu seperti penempatan semula kemudahan awam turut akan dibincangkan,” tambah beliau.

Wee juga berkata RTS Link ketika ini mengikut jadual untuk siap pada 31 Disember 2026, dengan perkhidmatannya dijangka bermula pada 1 Januari 2027. Perkhidmatan keretapi langkau sempadan antara stesen Bukit Chagar, JB dan Woodland North di Singapura ini akan mempunyai kapasiti sehingga 10,000 penumpang sejam bagi setiap arah, dengan tempoh perjalanan lima minit antara dua stesen ini.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *