Pemegang lesen GDL kelas D boleh bawa kenderaan barangan “de-controlled” sehingga BTM 4,000 kg Leave a comment


Kementerian Pengangkutan Malaysia dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam telah memutuskan untuk memberi kebenaran khas kepada pemilik atau pemandu GDL kelas D untuk memandu kenderaan barangan “de-controlled” sehingga BTM (Berat Tanpa Muatan) 4,000 kg.

Sebelum ini, pemegang lesen kelas itu hanya dibenarkan memandu kenderaan barangan “de-controlled” sehingga BTM 3,500 kg sahaja, sementara jika ia melebihi had tersebut, mereka perlu menaik taraf kepada lesen kelas E.

Kebenaran khas ini berkuatkuasa serta-merta dan akan berakhir pada suatu masa yang akan ditentukan kelak. Ia dilakukan bagi tujuan membantu pihak industri mengurangkan kos perniagaan serta mendapatkan yang mempunyai lesen memandu sah.

Secara ringkasnya, kenderaan barangan “de-controlled” adalah kenderaan barangan yang telah dikecualikan daripada mendapatkan lesen atau permit pengendali kenderaan barangan daripada Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) atau Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Negeri Sabah dan Sarawak, dan terhad kepada kenderaan barangan yang digunakan oleh pemilik kenderaan tersebut bagi mengangkut barangan perniagaannya sendiri dan Berat Dengan Muatan (BDM) tidak melebihi 7,500 kg.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *