Cukai jalan patut dihapuskan dalam Bajet 2023 kerana membebankan rakyat, “cukai atas cukai” – senator Leave a comment


Selagi anda membawa kenderaan yang kapasiti enjinnya tidak begitu besar, cukai jalan bukanlah sesuatu yang merisaukan kerana bila sampai waktu untuk diperbaharui, lebih ramai yang berfikir tentang harga insurans yang lebih tinggi. Kalau kereta berenjin 1.0 liter, cukai jalan hanyalah RM20, dan kalau 1.3 liter, cuma RM70.

Memanglah, ia tidak seberapa, tapi setiap ringgit itu ada harganya. Memikirkan perkara itu, senator Zahid Md Arip telah menyarankan kerajaan untuk menghapuskan cukai jalan demi meringankan beban rakyat. Seperti yang dilaporkan oleh Sinar Harian, beliau berkata ini kerana sistem yang digunakan sekarang adalah berasaskan ‘cukai atas cukai’.

Tambah Zahid, sekarang ini pemilik kenderaan terpaksa berhadapan dengan sistem berlapis-lapis, yang mengenakan cukai atas duti import, eksais, SST dan juga cukai jalan. ““Sudahlah mereka terpaksa membayar cukai yang berganda, rakyat khususnya yang tinggal di Lembah Klang seolah-olah terkepung dan terpaksa menggunakan laluan yang hampir semuanya dikenakan tol pada setiap hari,” kata beliau.

“Rakyat Keluarga Malaysia tidak boleh terus dibebankan dengan ‘cukai atas cukai’ yang bertimpa-timpa ini dan Bajet 2023 adalah peluang terbaik untuk perdana menteri menggembirakan rakyat. Saya difahamkan ketika ini, konsultasi Bajet 2023 sedang berlangsung, saya berharap kerajaan mempertimbangkan cadangan ini,” kata beliau dalam satu kenyataan beberapa hari lalu.

Zahid turut memberitahu bahawa saranan ini boleh memberi manfaat kepada rakyat dan juga kerajaan. ““Kerajaan sebenarnya boleh melihat dan mempelajari daripada United Kingdom (UK) dalam pelaksanaan hal ini, yang mana negara itu sudah menghapuskan cukai jalan sejak 2015 dan hanya mengenakan cukai duti eksais (VED) sahaja untuk pemilik kenderaan,” kata beliau.

“Bagi menampung kehilangan hasil akibat penghapusan cukai jalan ini pula, kerajaan boleh menimbangkan untuk mengurangkan subsidi minyak dan kaedah ini sebenarnya lebih adil kepada rakyat dan kerajaan, kerana ia bersifat bersasar terus kepada pengguna yang layak khususnya dari kumpulan B40,” kata Zahid.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *