Vellfire dengan lampu mata arah ditahan polis di Batu Caves – saman maksimum RM2,000, penjara 6 bulan Leave a comment


Bukan sekali dua kes kenderaan orang awam menggunakan lampu mata arah (strobe light) mendapat perhatian Polis DiRaja Malaysia (PDRM). Dah berkali-kali amaran dan pengingatan diberikan oleh pihak berkuasa bahawa penggunaan lampu tersebut oleh orang awam adalah menyalahi undang-undang lalu lintas.

Dan hari ini, kenyataan tersebut diulang sekali lagi menerusi laman Facebook rasmi Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) PDRM, dengan mengambil contoh kes terkini yang berlaku baru-baru ini.

Menurut JSPT, pihaknya sentiasa memantau penggunaan lampu mata pada kenderaan persendirian yang kerap kali menjadi rungutan pengguna jalan raya akan kelakuan mereka ini yang suka mengambil kesempatan dan berlagak seperti pegawai penguatkuasa.

“Pada 12 September 2022, anggota JSPT telah menahan sebuah MPV jenis Toyota Vellfire yang dipandu oleh seorang lelaki berhampiran Kawasan Industri Batu Caves. Kenderaan tersebut didapati telah menggunakan lampu mata arah biru di bahagian cermin hadapan di atas dashboard.

“Pemandu tersebut telah disiasat di bawah Kaedah 94 Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (Pembuatan dan Penggunaan) 1959 di mana jika disabitkan kesalahan, boleh dikenakan hukuman denda tidak lebih daripada RM2,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan,” kata JSPT.

Dalam masa yang sama, JSPT menegaskan mana-mana pemilik kenderaan yang mengubah suai dan menggunakan lampu mata arah pada kenderaan persendirian adalah menjadi suatu kesalahan dan boleh diambil tindakan.

“Menurut Kaedah 9, Kaedah-kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 hanya kenderaan dalam tugas kecemasan seperti kenderaan Polis, Bomba, ambulans dan JPJ sahaja dibenarkan mendapat hak laluan mengatasi kenderaan lain dengan cara membunyikan siren tertentu, loceng atau hon dua nada,”sambung JSPT menerusi kenyataan yang disiarkan di FB tersebut.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *