Lagi penunggang motosikal tendang cermin sisi kereta Leave a comment


Nampaknya bukan setakat insiden sepak cermin sisi Porsche 911 sahaja yang dimuat naik hari ini di laman Facebook DashCam Owners Malaysia, tetapi ada juga satu lagi kejadian hampir sama. Kali ini yang menjadi mangsa adalah sebuah Kia Cerato.

Video yang bertarikh semalam (5 September 2022) itu menunjukkan Cerato putih yang berada di lorong tengah sewaktu dalam kesesakan trafik tersebut bergerak perlahan dengan kedudukannya sedikit rapat ke sebelah kanan, tetapi masih berada dalam lorong. Tiada lampu penunjuk arah yang menyala.

Secara tiba-tiba muncul seorang penunggang motosikal yang bukan setakat memecut laju, tetapi juga mengeluarkan kaki kiri dan menyepak tepat ke cermin sisi kereta tersebut. Terdapat serpihan yang bersepai di atas jalan dan kami rasakan cermin sisi itu bukan setakat terlipat ke belakang, sebaliknya pecah dan tercabut terus.

Tindakan ini dirasakan tidak wajar dan jika pun penunggang tersebut merasa terancam, beliau sepatutnya boleh memperlahankan motosikal dan membunyikan hon tanda amaran. Menyebabkan kerosakan pada kenderaan lain juga merupakan satu kesalahan.

Sekali lagi ingin kami ingatkan, mencelah di antara kenderaan, atau dipanggil sebagai lane filtering bagi motosikal memang dibenarkan, tetapi ia tidak bermakna ruang sempit itu adalah hak mutlak penunggang sehinggakan kenderaan lain tidak boleh menukar lorong (meskipun secara selamat) dan mereka boleh memecut laju di laluan itu. Sama-samalah kita bertimbang rasa antara pengguna jalan raya.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *