Pengecas DC 180 kW di R&R Pedas Linggi arah utara sudah boleh digunakan dengan JomCharge atau Setel Leave a comment


Satu pengecas pantas DC 180 kW ABB baru di stesen Petronas R&R Pedas Linggi arah utara kini sudah boleh digunakan. Dengannya, pengguna EV yang mahu menggunakan pengecas pantas dalam perjalanan dari JB ke KL tidak perlu lagi membuat pusingan U untuk menggunakan pengecas di Shell R&R Tangkak arah selatan. Mereka cuma perlu meneruskan lagi perjalanan 80 km lagi ke hadapan.

Dua lot letak kereta disediakan untuk pengecas ini, dan ia menyediakan dua kabel CCS2 yang sekarang boleh mengeluarkan 180 kW apabila hanya satu kabel sahaja yang digunakan. Sekiranya dua-dua sedang diguna, 90 kW dikeluarkan untuk setiap satu.

Pengecas baru ini adalah pengecas kedua dalam rangkaian pengecas Petronas/Gentari dengan kerjasama Mercedes-Benz Malaysia (MBM) dan EV Connection (EVC). Pengecas 180 kW pertama adalah di stesen Petronas R&R Gambang menghala ke Pantai Timur.

Ada beberapa perbezaan antara pengecas baru ini dengan pengecas di Gambang. Pengecas di Gambang dihadkan kepada kuasa maksimum 90 kW bagi setiap kabel (walaupun hanya satu sedang digunakan), dan anda perlu membayar RM2.20 bagi setiap minit.

Kabel pengecas di Pedas Linggi pula boleh mengeluarkan sehingga 180 kW jika hanya satu sedang digunakan. Bagaimana pula dengan harga? Setakat ini harga masih belum diumum, dan ia boleh digunakan secara percuma sehingga 16 September 2022. Walaupun percuma, anda masih perlu mengaktifkannya dengan aplikasi JomCharge ataupun Setel.

PlugShare: Pengecas 180 kW Petronas R&R Pedas Linggi arah utara

Gunakan kod “5h9f3” apabila anda memuat turun aplikasi Setel

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *