MBJB tubuhkan kawalan Warden Lalu Lintas untuk kelancaran trafik di JB – miliki 145 warden trafik Leave a comment


Demi mastikan aliran trafik di bandar raya Johor Bahru (JB) lancar, Majlis Bandaraya Johor Bharu (MBJB) mengambil inisiatif untuk menubuhkan pasukan kawalan Warden Lalu Lintas.

Menurut Datuk Bandar Mohd Noorazam Osman, seramai 145 pegawai dan anggota dilantik sebagai warden trafik itu di bawah Subseksyen 3 (4B) Akta Pengangkutan Jalan 1987, dengan nama mereka diwartakan pada 23 Disember 2021.

“Pelantikan warden trafik ini merupakan inisiatif baharu sebagai nilai tambah dalam memastikan aliran lalu lintas bandar raya Johor Bahru berada dalam keadaan lancar dan terkawal. Antara aspek dan elemen yang dititikberatkan kepada warden trafik semasa menjalankan tugasan ialah penggunaan teknologi secara menyeluruh iaitu ‘Smart Warden Traffic’,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Berita Harian.

Tambah beliau, kesemua warden trafik itu menjalani Kursus Asas Trafik Warden Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Johor pada 15 sehingga 17 Ogos lalu, selain latihan di lapangan.

Katanya, mereka akan membantu polis mengawal aliran trafik bermula 7 pagi hingga 10 malam, dengan masing-masing dibekal kamera badan bagi merekod kesalahan pengguna jalan raya dan sebagai bukti sekiranya terdapat provokasi dan ancaman keselamatan.

“Warden Lalu Lintas ini turut dibekalkan kamera badan bagi merekod kesalahan pengguna jalan raya, selain menjadi bukti jika terdapat provokasi dan ancaman keselamatan.

“Selain itu, peranti ‘handheld’ bagi pengeluaran kompaun juga diintegrasikan dengan sistem Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi mengesahkan maklumat berkaitan pemilik kenderaan di lapangan dengan dilengkapi sistem Pengesan Kedudukan Global (GPS) bagi memperkasa tugas Warden Lalu Lintas MBJB,” katanya.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *