Haval akan henti jual model enjin biasa menjelang 2030, NEV akan sumbang 80% jualan pada 2025 Leave a comment


Jenama pengeluar kenderaan dari China, Haval akan berhenti menjual kenderaan yang dikuasakan oleh enjin pembakaran dalaman biasa bermula tahun 2030, menurut syarikat induknya, Great Wall. Ini susulan daripada sebuah lagi pengeluar China, BYD telah berhenti mengeluarkan kenderaan enjin biasa berkenaan pada separuh pertama tahun ini dan memberi tumpuan kepada elektrikfikasi.

Dan, dengan strategi berkenaan, kenderaan tenaga baru (NEV) akan melibatkan 80% jualan kenderaan Haval menjelang 2025. Perkara ini diumumkan oleh pengurus jenama Haval, Li Xiaorui ketika persidangan strategi tenaga baru jenama itu di Beijing.

Bagi perancangan yang lebih luas kumpulan pengeluar itu pula, Great Wall sedang mempercepatkan peralihannya untuk menjadi syarikat teknologi mobiliti global, seperti yang dilaporkan oleh Gasgoo. Great Wall Motor telah melaburkan 10 bilion yuan (RM6.5 bilion) untuk R&D pada 2021, dengan pelaburan terkumpul yang mencecah 100 bilion yuan (RM65 bilion) menjelang 2025, menurut laporan itu.

Great Wall Motors kembali ke pasaran Malaysia bulan lalu, dengan Haval H6 dijangka dijual di pasaran tempatan tahun ini. SUV berkenaan dijual di Thailand sebagai model plug-in hybrid, menampilkan enjin 1.5 liter turbocas, dengan output sistem berkenaan sebanyak 326 hp dan 530 Nm tork.

Turut dirancang jualannya di Malaysia adalah Ora Good Cat dan Haval Jolion, yang direncanakan masuk pasaran di sini pada suku keempat tahun ini.

Ora Good Cat EV dengan pemanduan sebelah kanan pertama kali dilihat di Vision Motorsport pada Mei tahun ini, diikuti kemunculan beberapa unit di ibupejabat Go Auto di Glenmarie, Shah Alam. Bagi Haval Jolion pula, SUV segmen C itu mungkin akan tiba di sini dalam penawaran enjin pembakaran dalaman biasa terlebih dahulu, dengan unit 1.5 liter turbocas petrol, digandingkan bersama transmisi automatik tujuh-kelajuan klac berkembar.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *